Hudson

Hyde Park on Hudson

Wist je trouwens dat Hyde Park niet alleen in Londen ligt, maar ook in het Amerikaanse graafschap Dutchess County in de staat New York? Dit plaatsje ligt aan de rivier de Hudson. Hier werd de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt geboren en hier had hij zijn privé buitenverblijf.

Film

 De film Hyde Park on Hudson

In 2012 is er een film gemaakt: Hyde Park on Hudson. In één klap werd dit kleine plaatsje in Amerika wereldberoemd.

In de film staat de liefdesrelatie tussen president Franklin D. Roosevelt en zijn verre nicht Daisy Suckley centraal. De film is gebaseerd op de dagboeken die deze Daisy bijhield. De scenarioschrijver Richard Nelson werd geïnspireerd door haar verhaal en haar kijk op een aantal historische feiten uit die periode en hij wilde hier graag een filmscript over schrijven.

Omdat de vaste regisseur van Richard Nelson, Roger Mitchell, niet direct beschikbaar was om de film op te nemen, werd het verhaal in 2009 als een hoorspel uitgebracht.

In 2011, ging de productie van de film van start. De gehele Amerikaanse setting werd nagebouwd in Engeland en daar is de film ook helemaal opgenomen.

In augustus 2012 ging de film Hyde Park on Hudson in wereldpremière op het Telluride Film Festival in Colorado. Daarna ging de film nog op diverse andere filmfestivals in première, waaronder het Toronto International Filmfestival. In december 2012 ging de film in de gehele Verenigde Staten in première en in februari 2013 uiteindelijk ook in Engeland.

De film werd niet zo heel goed ontvangen, maar niet alle kritieken waren negatief. Er was onder andere kritiek op de liefdesrelatie tussen Franklin D. Roosevelt en Daisy Suckley. Volgens een Roosevelt biograaf klopt het verhaal niet, zoals weergegeven in de film.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ga zelf de film maar kijken om een oordeel te vellen.